Nama:
Alamat Email:
Number Telefon
Bantuan yang anda perlukan Turun Berat Badan
Naik Berat Badan
Sarapan Sihat
Baiki Masalah Kesihatan
Tambah Tenaga
Jana Pendapan Sampingan
Maklumat tambahan:

Get your own free form like this one.

Dec 12, 2011

Betul ke cara kita mandi selama ni ? mandi yang salah boleh effect otak kot

Assalamualaikum readers :D


Mandi songsang adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya. Apakah itu mandi songsang?

Lazimnya pada masa sekarang ramai orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala.

Situasi ini sebenarnya akan memberikan impak yang buruk kepada otak seterusnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri. Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut .

Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah . Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan di`setting’ kan di dalam kepala, maka cara mandi biasa lebih banyak akan memberikan impak yang buruk kepada sistem pertahanan badan.

Jadi, apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhir dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar di mulakan dari siraman di kepala.)

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN – (INSYAALLAH)!

1. Menjadikan pengamalnya AWET MUDA DAN FRESH.
2. Mengembangkan salur darah otak – menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
3. Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum.
4. Mengurangkan tekanan (stress) yang telah dihasilkan oleh otak.
5. Melancarkan perjalanan darah.
6. Menjadikan pengamal semakin pintar.
7. Meninggikan daya ingatan.
8. Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala
9. Menjadikan `state mood’ yang tenang dan ceria.
10. Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat.
11. Memiliki daya ketahanan mental.
12. Menambahkan semangat berani.
13. Menguatkan gigi dan gusi.
14. Dan banyak lagi yang akan diketahui apabila diamalkan.


credit to THIS BLOG

19 comments:

ayuyuuu :) said...

nice one.
ilmu baru
terimas :)

naem said...

welcome :D

MeeRole said...

Gud info..

naem said...

:)

Ray ban said...

mak slau ingtkan pasal ini..penting ni!

naem said...

bagus kan mak mak kitaaa

Nalisa Syahira said...

mmg dah lama amalkan mandi mcm ni . hihi , dr kcil lg , bila dah besar baru tahu byk kelebihananya .

naem said...

haha. bagus lah tu :D

si pujangga said...

wow! pengetahuan baru, saya sebagai dato' bandar sangat berbangga dengan anda...

hehe, jangan lupe singgah blog aku...
ada post baru pasal kau.. haha

Edy Fee said...

mmg sbnarnye mandi kne mule dr kaki

ainasuhana said...

owh iye ker..? lepas nie nak cuba lah mandi songsang nie. bukan ilmu songsang kan? hehehe

naem said...

PUTRAA : okay nanti aku cekidautt

naem said...

edy : aku dah tahu lame. tapi kebaikan nya baru tahu.

naem said...

ainasuhana : insyaAllah bukan ilmu songsang. HAHAH

::FAIZ FARISH:: said...

aku mmg mandi mcm tu, basahkan bahagian kaki n pingang dulu... sbb sejuk... n baru basahkan kepala.... hehehe

naem said...

HAAH , ikut konsep fizik skit mende ni. HAHAZ

nur amylia said...

hy :) , nice one , btw , i'm already follow u babe , come visit my blog , thanks ;)

nur amylia said...
This comment has been removed by the author.
naem said...

okayyyy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...