Nama:
Alamat Email:
Number Telefon
Bantuan yang anda perlukan Turun Berat Badan
Naik Berat Badan
Sarapan Sihat
Baiki Masalah Kesihatan
Tambah Tenaga
Jana Pendapan Sampingan
Maklumat tambahan:

Get your own free form like this one.

Mar 18, 2011

Lelaki Perlu Lebih Pandai Masak Berbanding Perempuan.

Ramai yang kata, "perempuan tak tau masak tak boleh dibuat isteri". Masa tak matang dulu, aku pun pernah letakkan syarat, bakal isteri aku nanti mestilah seorang yg pandai masak. Tapi sekarang, aku dah tak jadikan ia sbg syarat utama.


Sebab, menurut aku. Sebenarnya, lelaki lah yang perlu pandai masak berbanding perempuan. Kenapa aku kata macam tu? Meh aku bagitau sebabnya..




Dalam islam tu sendiri. Suami WAJIB beri nafkah kepada isteri zahir dan batin. Nafkah ni termasuklah sediakan keperluan asas kpd keluarga iaitu, makanan yang mencukupi, pakaian mengikut keperluan dan tempat tinggal.





Firman Allah


"Dan kewajipan suami memberi makan dan pakaian kepada isteri dengan cara yang baik." (Al-Baqarah:233)



Ha, nampak tak? Sebenarnya, lelaki la yang perlu sediakan makanan kepada isteri. Bukan sebaliknya. Tugas isteri hanya melayan dan meringankan beban si suami..




Tapi, untuk mengekalkan kebahagiaan dalam rumahtangga. Suami isteri mestilah harus saling tolong-menolong kan. Kesian pulak suami bekerja seharian cari rezeki. Balik rumah tiada orang yang masakkan untuknya. 




Kalau isteri pun bekerja macam mana? Kesian jugak kat isteri yang tolong cari duit utk keluarga. Pastu kena masakkan lagi untuk suami. Kalau suami pun pandai masak. Dua2 boleh support each other. Kan lagi sweet tu.




Jadi, sebenarnya. Perempuan yang pandai masak tu hanyalah bonus dalam perkahwinan. Janganlah kita meletakkan ianya sebagai syarat utama ye para lelaki sekalian. Sebabnya, kita lah yang perlu pandai masak lebih daripada isteri kita.



muka pakar memasak yedok ?




this post courtesy from KLIK SINI


jadi perempuan-perempuan sekalian, tak payah belajar memasak. masak air ngan nasi je dah cukup.
tapi bini aku nanti harus wajib mesti kena pandai masak :D

23 comments:

nuasya said...

ceyh ceyh ceyh... *untuk yg last sentence tu*

naem said...

hahahaha. yelahh kan. wajibbb hahahah :D

::FAIZ FARISH:: said...

senanya ko nak bgtau yg ko pandai masak kan? hahahaha kantoi

naem said...

hahahah. memang lah pndaii cute....

kiki said...

" tapi bini aku nanti harus wajib mesti kena pandai masak "
oke, denga tu yee nfk :P

naem said...

hey kiki. najmuddin reti masak tak ?

zikran said...

:)

.najihah. said...

sokong! sokong! sokong!
(kali ni aku sokong kau dgn terlebih semangat)

p.s. gamba kau ngn kak syakirah tu dh mcm err..husbnd n wife plak..(jgn marah! >.<)

naem said...

OSMAN : hahahahah :D

jihah : bagus sokong aku kan. ak pun amik kat blog org jugak weh. ermm. mcm husband and wife ? wt eva . hahaha..

puteriyangsenyum said...

EK ELEH.

baik tak payah wehhh. at last, kau nak bini yg pandai memasak jugak haktuuuuiiiiii :D cakap tak serupa bikin wehhh. kakaka.

naem said...

hahahahah. nabeela shahira, dengar cni. kau tak nmpk perkataan courtesy tu. aku amik post tu kat blog org. aku nak yg pndai masak :D

puteriyangsenyum said...

tak dengar coppp ! :p

naem said...

ngeng :p

Anonymous said...

HAHAHAHAHAHA baaaapak sengal! masak air n nasi je dah cukup.

kilah lagi supersengal. pegi ah masak utk najmuddin!

naem said...

HAHAHAHAHA. tunggu je org2 yang 'hebat' masak komen kan. hahaha. kiki kene pndai masak nt merajuk najmuddin kang :D

kiki said...

haha naem, najmuddin reti msk ye. beruntung aku. HAHAHAHA!
er aku xdelah hebbak sgt masak mcm nfk tuu. hoho

naem said...

huh ? nfk reti masak ohh. dye dah belajar. biase lah dye nak kahwin awl kan.

kiki said...

ahaa tahu dah, nfk memg semangat bab2 kahwin awal nie

naem said...

heheheheheheh :D

Anonymous said...

apekah yg korang mengarut???!!! apehal yg kawin2 awal ni. lek luuu

kilah sengal gila ayat, mane la org reti masak ^__________________^

naem said...

hahahahahah . kan muja ckp nfk nak kahwin awl. HAHAHA

Anonymous said...

adoyyy

secrets said...

setuju sangat...play your own role....then!!settle...for me, laki y pndai msk je blh hope for girl y pndai msk..then,ADIL!! :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...