Nama:
Alamat Email:
Number Telefon
Bantuan yang anda perlukan Turun Berat Badan
Naik Berat Badan
Sarapan Sihat
Baiki Masalah Kesihatan
Tambah Tenaga
Jana Pendapan Sampingan
Maklumat tambahan:

Get your own free form like this one.

Nov 11, 2011

Haramkah Menonton Wayang?

Ada rakan saya berkata kepada saya bahawa hukum menonton wayang di pawagam adalah haram kerana banyak kemungkaran di dalamnya. Adakah ini benar? Selain itu , adakah berkaraoke di tempat karaoke juga haram? Harap ustaz dapat membantu dalam hal ini.
Nafiz
Assalamualaikum Warahmatullah.
Adapun hukum menonton wayang atau menonton televisyen itu pada asalnya adalah harus/dibolehkan. Namun padanya kemungkinan di sana terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat (seperti pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan, filem yang ditayangkan terdapat unsur-unsur seks dan seumpamanya) menyebabkan ia boleh terjatuh pada bahagian haram (li qoiri) kerana ada unsur-unsur lain padanya.
Oleh itu, jikalau menonton wayang tanpa ada perkara-perkara yang menyalahi syariat Islam maka ia adalah diharuskan. Tetapi jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat maka ia tidak dibolehkan.
Begitu jugalah dengan karaoke. Adakah lagu yang didendangkan itu menyalahi syarak? Adakah berlaku pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan. Adakah dengan karaoke itu akan menyebabkan seseorang itu meninggalkan solat?  Jika jawapan kepada persoalan-persoalan ini semuanya tidak menyalahi syarak, maka tiada masalah untuk berkaraoke.
Walaubagaimanapun, pilihan paling bijak ialah dengan meninggalkan segala perbuatan yang sia-sia atau tidak mendatangkan manfaat. Banyak lagi perkara yang boleh dilakukan dan dapat pula memdatangkan manfaat kepada diri dan orang lain.
Wallahualam.
Ustaz Muhammad Rashidi Bin Haji Wahab


coppy dari iluvislam

10 comments:

Anonymous said...

coPPy paste je?

ahmad naim jgn pegi karaoke(?)

naem said...

hey hey you you. copy tu sengaja je ditulis coppy. macam penyedap

okay karoke dah tak pegi dah dengan perempuan (?) haha

cik Kartun said...

elakkan yang mne patut ^^,

naem said...

haha. betul tu cik kartun :D

PeJuAnG CinTa said...

nice info =)

naem said...

thank you :D

::Cik Pija:: said...

pd pendapat cikpija la kan, better tgk astro 1st jela kt rumah tu drpd kuar tgk wayang. kikiki. bkn apa, tgk wayang tu xsalah tp phm2 la keadaan tempat tu mcm mana kan :) sekadar mmberi pendapat

naem said...

yes. i think so. kalau aku selalu tunggu download from internet je. hahah

✿Dear Yayah✿ said...

nice sharing (^0^)V

btw, tengkiuuu sebab follow ye.

done follow u. :)

naem said...

you are welcome :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...