Nama:
Alamat Email:
Number Telefon
Bantuan yang anda perlukan Turun Berat Badan
Naik Berat Badan
Sarapan Sihat
Baiki Masalah Kesihatan
Tambah Tenaga
Jana Pendapan Sampingan
Maklumat tambahan:

Get your own free form like this one.

Nov 21, 2011

Kenapa Perempuan Suka Bermekap?

Assalamualakum readers. 
Aku tengok kebanyakan perempuan zaman sekarang ni suka pakai mekap. Aku tak cakap semua, tapi kalau dah nama perempuan memang takleh lari dari pakai mekap punya. Until now I'm still wondering. Korang yang perempuan still rasa tak cantik lagi ke? Adakah korang mempunyai keyakinan diri yang rendah? 


Well, bagi aku la kan, semua ciptaan tuhan di muka bumi ni memang dah cantik dah. Tak payah la sangat nak pakai mekap tu. Let the natural beauty works. Kalau korang rasa lelaki tak nak pandang muka korang tu, itu lebih bagus. Lelaki yang hanya memandang pada kecantikan seorang perempuan semata-mata kebanyakannya adalah lelaki yang hanya dipengaruhi oleh nafsu.


Lelaki yang baik selalunya diorang tak kisah sangat macam mana rupa wajah perempuan yang diorang suka. Kalau dah dilamun cinta, semuanya nampak indah-indah belaka. Itu lagi bagus dari lelaki yang tengok perempuan untuk puaskan nafsu saja kemudian tinggalkan perempuan selepas puas menikmati kecantikan milik perempuan tersebut.


Bagi yang perempuan tu, korang jangan risau kalau takut tak ada lelaki yang nakkan korang bila tak pakai mekap. Sebenarnya, wajah korang tanpa mekap pun memang dah boleh menarik perhatian lelaki punya. Berdasarkan pemerhatian aku terhadap kawan-kawan lelaki aku yang gatal-gatal belaka (sorry guys), diorang tetap suka tengok wajah perempuan tanpa mekap. Lebih natural kata diorang. 


Dan perempuan yang bermekap tebal pula jarang disukai oleh kebanyakan lelaki. Sebabnya, perempuan yang suka bermekap tebal hanya tau nak menarik perhatian lelaki saja. Golongan perempuan yang macam tu selalunya suka bermegah dengan kecantikan palsu yang dimiliki diorang dan suka nak menunjuk-menunjuk kepada semua orang kononnya diorang la manusia paling cantik di dunia ini. 

Tapi aku still tak kisah la korang nak pakai mekap atau tak. Itu hak seorang perempuan. Apa yang aku tulis di sini ni hanya sekadar pendapat aku sebagai seorang lelaki. Setiap orang berbeza pendapat kan? Tapi benda yang paling aku takleh terima bila ada perempuan yang menipu lelaki. Ya, ada ramai sangat perempuan yang menipu. Tak baik tau korang buat macam tu. Kesian la sikit dekat lelaki.

Cuba bayangkan, perempuan upload gambar dalam internet. Bila ada lelaki yang tengok, dia akan menjadi super excited sebab gambar perempuan tu sangat cantik. Well, biasa la lelaki. Ramai jugak yang pantang nampak dahi licin. But, the truth regarding the picture is...





Hampeh. Aku pun kadang-kadang kecewa jugak bila ada perempuan buat macam tu. Ya la, kena tipu kan? Kalau perempuan yang pakai mekap tu, aku boleh terima lagi bila diorang sembunyikan ketidaksempurnaan wajah diorang tu. At least yang diorang buat tu memang nyata. Tapi kalau dah ubah gambar kononnya itu memang wajah korang yang sebenar, nampak benar macam nak tipu orang. 

Mungkin niat korang bukan nak tipu orang. Mungkin korang jugak merupakan salah satu dari ribuan perempuan yang nak nampak cantik di mata orang lain. Kalau macam tu, kenapa tak pakai aje mekap pastu baru tangkap gambar? Itu baru la nampak ikhlas sikit.

So, to every women out there, be yourself. If you let the beauty works naturally, you will receive compliment from others naturally too. *wink-wink*

and ni aku jumpa kat Tumblr .
sangat damn. HAHA.

15 comments:

Anonymous said...

tapi lisa surihani pakai mekap jugak.

naem said...

mekap dia tak teball ohh :D

محمد رازيق said...

haha.. aku suka entri ni.. sempoi... bg ak x yah lah mekap sgt mcm toping kek arijadi.. haha... nnt jdi muke org lain.. kurg asli

naem said...

kek hari jadi ? haha, tak tahan

LaLa Cr4Zy g!rL ~버릇없는 Lala~ said...

haha!~ bila nmpak je bnda ni,, teringat kat kakak sya... tadi pagi dia kena marah oleh mamy saya... semuanya psal dia lmbat... i'm not sure whether dia lmbat sbab make up tau pun buka facebook... mlampau btul lah... bukan dia yg lmbat pergi kerja.. but my mother... tpi saya rsa dia make up skejap pas chatting... pas tu smbung balik make up.. lpas make up keluar lah rupa cina dia tu... nasib mamy saya tdak lpas kan geram kat saya... fiuuu... hehe.. Eeehh.. pnjang plak... soRry..

naem said...

HAHA. wah terharu lah komen panjang panjang. haha. tapi kan ade gak perempuan make up cantik kot. haha. kem salam akak yeee. okay komen lah panjang2 lagi :DD

Anonymous said...

encik naim..akak awk make up x?kalau x make up org kate make up lagi sadis kan?

naem said...

akak tak make up pun. soalan kedua tak paham

Anonymous said...

tapi kalau dier tue x make up..tapi org kate muke dier mcm make up..sedih kan!!..dimanakah naturalnya kalau mcm tue?

naem said...

i know who you are. dah dah !

Anonymous said...

siapa?siapa?siapa?????????????/

naem said...

hurmmmmmm

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Betul itu.

Anonymous said...

Skong sgt lha tue encik abg ooii~ Sy sbg prmpuan pun tkut bila tgoq prmpuan pkai make up. Bkan nak kata jealous, tak~ rasa mcam mngada2 jer bila pkai mnatang tue. Yelah kan mcam yg awk kta *sja nak trik phtian, megah, mnunjuk2* bleh mmg bleh pkai make up tpi jgn lha tbal. Pkai tbal2 xguna jgak. Mcam maknyah plak kang... (sorry klau trkasar bhasa)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...