Nama:
Alamat Email:
Number Telefon
Bantuan yang anda perlukan Turun Berat Badan
Naik Berat Badan
Sarapan Sihat
Baiki Masalah Kesihatan
Tambah Tenaga
Jana Pendapan Sampingan
Maklumat tambahan:

Get your own free form like this one.

May 15, 2011

guide untuk adik-adik yang terpilih masuk PUSAT ASASI UIA.

ASSALAMUALAIKUM readers
hari ni aku tiba-tiba pulak rajin kan nak bagi gambaran awal kat adik2 yang dapat UIA ni kan
dulu aku mula-mula dapat UIA , aku sangat memerlukan post macam ni kan
and aku dulu ade jumpe post yang macam ni., terima kasih lah , ini kira macam balas jasa
TAK CANTIK KAN :D

# TAARUF WEEK
masa time aku dulu taaruf week ni macam so-so je lah.
 takdelah terpahat kat  memori sangat
sebab takde yang fun. macam standard lah. ade course briefing, 
ade change course, mahallah (hostel) briefing, english placement test(EPT), 
arabic placement test (APT), tilawah entrance test (TENT)
sepanjang Taaruf, yang lelaki wajib pakai baju putih dan seluar hitam
jangan lupe beli baju putih yang plain yeah. sebab macam aku dulu
beli yang stripes. mak aihh segann aihhh. kalau perempuan , tudung putih.
 stokin wajib. percaya lah cakap aku, mase taaruf week ni
kamu semua akan stick dengan schoolmates lame 
kalau tak percaye kau orang boleh lah godek facebook budak CFS ni mesti ade album
 'tAaRuF wEEk,shUkeWW nYEww,wEndUU' (annoying siot tulis macam ni)
dalam album tu mesti muka schoolmates mereka jugak
come on guys, make new friends okayy, aku ade lah member2 yang 
aku dapat masa taaruf. tak nafikan aku pun lepak ngan schoolmates jugak.
but not all of the time
CREATIVE KAN PERKATAAN 'CFS' KAT BLOK TU KAN !

p/s : aku suka lagu cfs kott.

#EPT , APT , TENT
ENGLISH PLACEMENT TEST : most important kot. ia akan tentukan
duration adek-adek semua kat sana. sebagai contoh kalau macam aku
dapat level 5, duration aku study adalah setahun setengah
sebab kau kena khatamkan english ni sampai level 7, baru lah kau
EXEMPTED . buat betul-betul EPT ni

ARABIC PLACEMENT TEST : ini pun penting, kalau nak EXEMPTED, kau kena
level 3 kalau Science stream, kalau budak art tak sure sangat.

kalau EXPEMPTED APT and EPT ni. kau buat setahun je foundation

TILAWAH ENTRANCE TEST : ini dye akan uji kamu semua punye tilawah lah
ade tiga level
STUDY CIRLE : ini kalau kau memang hebat gile bace quran
FARDHU AIN : so-so bace quran
TILAWAH : tahap kena mengaji balik lah


#FACILITIES 
mula-mula pasal mahallah (blok asrama) *brother punya dulu*

FATIMAH AZZAHRA (FZC) : yang best nya mahallah ni, 
tandasnya ada kat dalam
ini macam rumah lah jugak fatimah ni, dekat ngan pondok guard+pasar malam
TAPII, takde cafe kat sini+saaangat jauh nak pergi kelas, dewan, masjid




UMAR AL KHATTAB (UKC) : satu bilik 4 orang. kakak aku sebelum masuk beriya suruh 
pilih UKC ni mula-mula konon privacy.
TAPII, kalau roomates korang balik, forever alonee weh
pastu nak semayang dalam bilik sangat sempit dan tak selesa



UMAR AL KHATTAB 2 : tiade kelebihan, sempit, tandas usang ibarat masa zaman jepun. 
satu lah yang best kalau bilik kau corner lot memang luas sikit



ABU BAKAR AS SIDDIQ : bilik 10 orang (pegi mampus sape cakap takde privacy)
baru lah meriah beb. pegi makan same-same, pastu sejuk lah dari UKC
tandas nya awesome, kiosk nye pun banyak makanan dan ice cream yang murah
kau nak WAKA-WAKA dalam bilik pun takde hal lah
MAHALLAH REPRESENTATIVE COMMITTEE (MRC) yang baik hati dan cool
TAPI , cafe tak berape nak sedap tapi murah. sape pokai boleh makan kat sini
HIGHLY RECOMMENDED!



ZAINAB : lawa tapi sempit


KHADIJAH : buruk tapi luas sikit tapi seram sebab orang kate
itu bekas kingdom hospital. 
SEDIKIT CUN SEBAB BARU CAT

-semua mahallah ade washing machine- 
kepade yang malas basuh baju macam aku, JANGAN RISAUU

CLASS : kelas nya semua ade aircond lah except SMAWP 2
okayy je actually weh. serious. tapi meja tak selesa sangat.
 jenis kerusi  attached dengan meja tu
TANDAS DYE CUN WA CAKAP SAMA LU
BARUU BUAT KOTTT 
NI SMAWP JE YANG KAYU. YANG LAIN BATU

#PAK GUARD
ade pak guard misai beruban yang paling !@#$ 
ade pak guard yang suka main scooter
ade pak guard yang hitam
ade pak guard yang misteri sebab selalu dengan kucing hitam
SILA JAUHI PAK GUARD. 
I DONT KNOW WHY, 
SEMAKIN RAMAI PAK GUARD SEMAKIN RASE TAK SELAMAT WEHH
MEREKA TAK MEBANTU ANDA MENCAPAI CITA-CITA
p/s : aku anti pak guard tapi tak semua

#DRESS CODE
kalau pakaian kat sana
@pergi kelas :  (lelaki)baju kemeja, seluar slack , tak payah baju plain sangat lah
skema je lebih kan. rabu wajib tie, tapi aku sem 1 je skema pakai tie
perempuan : baju kurung atau jubah 
@pergi keluar : (lelaki) berkolar dan selipar jepun haram 
(perempuan ) baju kurunh atau t-shirt labuh
JEANS boleh pakai, pergi kelas tak bolehh

#OUTING
sabtu dan ahad je boleh keluar pegi jenjalan
isnin - jumaat takleh keluar. kalau jumaat tu boleh lah kalau nak balik
sabtu sampai 10 malam je
ahad sampai 7 malam. 
kalau naik kereta tak kisah sangat. pak guard ni penakut kalau kita ngn parents
lagi satu kan

KALAU BUDAK PUNCAK ALAM KUTUK KATE UIA NI BURUK
KAU BALAS NI JE ...
'EK ELEH, KAMI ADE MID VALLEY, ONE UTAMA, JAYA ONE , 
JAYA 33, SS TWO MALL, TS PUN DEKAT

hah, budak puncak alam pernah kutuk uia buruk ohh. 
dorang dah lah kelas kol 8 kena bangun kol 6.30 sebab kelas jauh
aku kalau kelas kol 8, aku bangun 7.50 okayy
lagi satu mereka sangat hutan dan jauuh dari mall
kat uia senang jep, bas senang je nak dapat
anda sedikit malang kalau dapat puncak alam

faham amir luqman ?


INI SEPARUH SCHOOLMATES SEPARUH KAWAN BARU






40 comments:

fif said...

siod kutuk ukc

@in k@tie said...

masuk UM ag best..haha...

naem said...

apek ; kebenaran siodddd

ain : tal best tak best sbb sume pandai2. nnt semua kena belajar . HAHA

nfdeeda_zubir said...

fes time tengok gambar cfs uia nie. besar jugak ekk.. kawan aku cakap bilik dia buruk..haha ! kenal Ismat Hafidzi ? dia engine jugak.
banyak gilaa test korang ni.
puncak alam ada petronas.
foundation uitm kuantan jugak best.
sebelah east cost mall. pergh !
okay,sekian.

@in k@tie said...

aku lalu dpn gate die pon,rase ngeri sbb slalu sgt dgr bukan2 pasal guard die..hahah

naem said...

nfeeda : ohh yeah ? serious aku kenal siod ismat hafizi weh. kenaall gile kot.
aku duduk kuantan dah bosan pergi ecm kottt

ain : pak guard perangai sedikit harommm kan. HAHA

nfdeeda_zubir said...

tak payah nak gila sangat.
yeker ?
ismat sekelas ngan aku duluu ~ dia dah balik uia en. amik short sem. nie mesti case dating ngan makwe dia jeee

naem said...

hahah. YELAH WEH. haah kan. lame jugak dah couple weh

.najihah. said...

wow. bagusnye amad naem siap bg overview n guideline utk hadek2..

untuk sisters, highly recommended masuk zainab college.
semua ada khas utk sisters; court, cafe, kiosk, cc, gym dan segala bagailah. barulah ade privacy..
kelas pun dekat je, AMF Hall pun dekat. senang cite sume lah senang!
MRC pun sume kool, mesra rakyat dan berwibawa (erk?).

okayy, sekian utk promotion bg pihak sisters.

naem said...

HAHAHA. perhatian ye anak2 perempuan. sila masuk zc walau sempit

#berwibawa ? HAHAH. tak tahann ohhh.

#abc lebih krg je jarak nye ngn semue tu kan. HAHA

Anonymous said...

WAH BAGUS JUGAK YE. MEKACEH

naem said...

hoo liawww

Hidayah Sazali said...

whao, sgt membantu. bagus lah abg senior neh *thumbs up*

Mujahid said...

kalau nk pegi kelas pki ape2, jeans, t-shirt.. asasi unimas boleh. haha

Nurul huda said...

yg penting, aku xdpt.. wakaka..
tp cm bes gak, dgr amin cite dye kne pnjat wall time nk kua sbb xpki kmeja..isk2..

naem said...

hidayah : okayy thanks sebab sudi bace ohhh. senior ? tak sgt lah kalau beza setahun kan

paan : gelabahh ohh. kami cool lah pakai smart2

huda : amin memang ohhh. nakal ohhhh

Anonymous said...

zc panas kadang2 takde air. takde lift. bilik sumpah sempit. meja study pun kena share. kalu anda kaki conquer tempat, bagus lah. kalu anda suka cuci mata, boleh pegi study room block A hehe. tmpt shower sempit jugak. tempat jemur baju lagi lah. wlupun begitu, zc dekat dgn semua tempat kecuali gate keluar. anyway, i survived! (:

naem said...

zc lebih krg jep ngn abc kan. kadang2 takde air. lagi satu abc kalau duduk belah dalam2 skit. wimax tak dapat kot. HAHA. semua ade pro and cins kan . HAHAH

-mr_happy- said...

HAHA kau x payah na puji puji sgt la UIa kau tuh !
da la keluar pon na kne pkai KAD OUTING HAHA ape barang bai..hmm sory skit..kelas puncak alam paling awal start pukol 8.30 okay jangan memandai sgt buat sedap laen kali ye abg hensem ..aku malas jep na kutok UIA kau tuh byk2..amek la ..nanti nanges plak adeh

naem said...

weh weh weh,. sumpah aku tak pernah gune kad outinggg wehhhh

argghhh, puncak alam tak besttt dow tak best

shakina bt ghariff said...

woagh, hot nya abg punya post. adik nak masuk zainab lah. PALING COOL DALAM CAMPUS. cafe pun sedap, kiosk pun aircond, principal pun cun, plg ptg, mrc dia smua hot, LAGI-LAGI SI PRESIDENT. HAHAHAHHAHA

naem said...

O MYY? PART PRESIDENT AKU TAK DAPAT BACE LAH.
ZAINAB KECIK LAH WEH. TAK BESTTT OHH. HAHAH

suhada said...

macam best je UIA ni , heheh

naem said...

sila lah masuk uiaa ohhh

Areen The Monster said...

senior yang baik lah ni konon

naem said...

ohhh baekk gileee ohh. HAHAH

kiki said...

opss rajen nyee senior kite ni kan. haha.
btw, bgus gilaaa lah kutuk palam. suka btol aku. thumbs up. huahua

naem said...

HHAHA, ade mmber aku tak habis2 kutuk uia kan. ak ktuk balik

Anonymous said...

wahh cool dude.

naem said...

thanksss

Anonymous said...

bang, kiranya mahallah yg paling ok kat fatimah ke?

Unknown said...

lawak gila la bang . Seriously membantu . thank you

Nur Jaharatud-Dini said...

haha.. sangat berterima kasih.. (Y) :)

pelangi said...

time kasih...membantu sgt... ni blog kite,, http://pelangimencaricinta-nya.blogspot.com/

Anonymous said...

haha. NICE POST.
UPM lagi best kot... :D
bebas :)
suka hati nk pakai ape pergi kuliah. (tp kene sopan n bersesuaian).
keluar bila2. xnak balik pon xpe. hehe (dekat ngan mines, mid, ts,subang parade, alamanda) semua dekat la.
senior thumbs up! friendly :D
1 bilik 2 org or 6 org. LUAS :)
free washing machine (depends kolej mane).
ade basikal free :) (just kene minta izin ngan senior)
foodcourt banyak. (murah n sedap la jugak)

naem said...

anon : semua sama je mahallah hahhaa

naem said...

unknown : thankss :D

naem said...

dini : terima kasih :D

naem said...

pelangi : okay dah melawat and follow :D

naem said...

anon ; uia pj ni asasi so a bit skema. kalau degree kat kuantan and gombak bebas jugak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...